A Csongrádi TErmészetTUDOmányos Diáklaboratóriumot augusztus 29-én hivatalosan is birtokba vehették a diákok. Az ünnepélyes átadáson Kiss Attila intézményvezető úr foglalta össze a kivitelezés és a laboratórium berendezésének legfőbb állomásait. 

Dr. Kőrösi Tibor polgármester úr arról beszélt, miként növelhetik az iskolák a város lakosságot megtartó erejét, és hogyan befolyásolhatja egy ilyen beruházás a szülők iskolaválasztási döntését. A Szegedi Tankerület igazgatónője Plesovszkiné Újfaluczki Judit beszédében kiemelte a természettudományok oktatásának  fontosságát, kitért a helyi és a megyei tankerület és a hozzájuk tartozó iskolák együttműködésének jelentőségére. Végezetül megosztott a hallgatósággal egy személyes történetet Öveges Józsefről, és az időt mérő kakukkos órákról. Öveges József álmodta meg a "tudományos játékszobát", ahol a tudományos jelenségbemutatókon mindenki szórakozva, tapasztalati úton ismerhetné meg korának találmányait, és a tudományok rejtelmeit.  A róla elnevezett európai uniós támogatással megvalósuló Támop 3.1.3-as program keretében valósulhatott meg a Csongrádi Batsányi János Gimnáziumban is a fenti célokat szolgáló felújítás.

Az ünnepélyes megnyitó délelőttjén a labortórium munkatársai és a gimnázium diákjai egy közös munka keretében állították össze és mutatták be azokat a kísérleteket, amelyek a laboratóriumba elsőként belépő ünneplő vendégsereget fogadta. A város és a környező iskolák vezetői,  nyugdíjas és aktív pedagógusok, a kivitelezésben részt vállaló cégek képviselői, szülők és diákok vehették szemügyre és próbálhatták ki a biológia, fizika, földrajz, kémia és számítógéppel támogatott szenzoros mérésekhez, automatizáláshoz kapcsolódó kísérleteket és magát az újonnan berendezett az új diáklaboratóriumot.

Képek a laboratóriumavatóról.