2015 június 2-án Máthé Dani interaktív buborékshowjában kapcsolódhattak be a diákok.

Igazi nyári szünidőváró program volt, ahol a a gyerekek könnyed gyakorlatokon keresztül kerültek közelebb a természettudományokhoz.

A szünetek között sor került kötetlen beszélgetésekre is, így a diákok nem csak a kipróbálás élményét élhették át, hanem kiderült számukra, hogy a buborékshow látványossága mögött a fizika törvényszerűségei és kémiai folyamatok húzódnak meg. De a produkció eladhatósága  már marketing egy kis és közgazdaságtannal fűszerezve. Természetesen a trükkök sikeréhez a tudományon kívül kell a rutin és egy kellően jó fellépésű "showman" is.

Egész hetünket a természettudományos megfigyeléseknek szenteljük, saját diákjainknak és külső érdeklődőknek is kínálunk programokat, többször egyszerre két helyszínen is. rendezvényeinkről tudósított a városi televízió is (kísérletek az alacsony hőmérsékletek birodalmából, lézeres bemutató)

A rendezvényekről szóló beszámolók:

Programjaink kapcsolódnak az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat által 18. alkalommal meghirdetett A Fizika Mindenkié akcióhoz.

A mozgásokról tanulva könnyű hétköznapi mozgásokat is könnyű, megfigyelni. Éppen ezért gondolta néhány diákunk, hogy jó ötlet életnagyságú fénykaput készíteni. Egy négy méter hosszú fából készült léc alkotja a mérőeszköz vázát. Erre egymástól egyenló távolságra lyukat fúrtak, amelyekbe elhelyeztek öt fotorezisztort. A fényérzékeny eleneállások általános megvilágítás és napsütés esetén is észlelik, ha valaki elhalad előttük. A fényérzékelők vezérléséhez Arduino robotot használtak, a kezelőfelületet Labview környezetben alakították ki. A tervezés és fejlesztés Gilicze Kristóf és Sebők Attila munkája a kivitelezésben Otrosinka Krisztián is bekapcsolódott. 

 

 

2015. április 15-én, szerda délután a BJG egyik fizikatanára, Szabó László tanár úr tartott előadást a cseppfolyós nitrogénről. Tanár úr először elmagyarázta, hogy egy forrásban lévő anyag, hogy lehet -196 °C hőmérsékletű. Ez az anyag a cseppfolyós nitrogén. Ezen a hőmérsékleten megfigyelhető a szupravezetés is. Ez azt jelenti, hogy egyes fémek, ha nagyon alacsony hőmérséklete kerülnek, elveszítik az elektromos ellenállásukat. A bemutató során voltunk a „lacikonyhában”, fagyasztottunk tükörtojást petrezselyemdíszítéssel (természetesen a petrezselymet is törni lehetett), elkészítettünk 5 perc alatt egy 2,5 óra hűtést igénylő fagyit, amit aztán meg is ettünk. Bármilyen hihetetlennek tűnik, de egy szál virágot is összetörtünk, mert annyira lehűlt. A legtöbb anyag a hideg hatására törhetővé válik, ez történt a virággal és a gumicsővel is. Ezen a délután megtudtuk azt is, hogy nem szabad a cseppfolyós nitrogént meginni, mert felfújja a gyomrot.