2015. április 15-én, szerda délután a BJG egyik fizikatanára, Szabó László tanár úr tartott előadást a cseppfolyós nitrogénről. Tanár úr először elmagyarázta, hogy egy forrásban lévő anyag, hogy lehet -196 °C hőmérsékletű. Ez az anyag a cseppfolyós nitrogén. Ezen a hőmérsékleten megfigyelhető a szupravezetés is. Ez azt jelenti, hogy egyes fémek, ha nagyon alacsony hőmérséklete kerülnek, elveszítik az elektromos ellenállásukat. A bemutató során voltunk a „lacikonyhában”, fagyasztottunk tükörtojást petrezselyemdíszítéssel (természetesen a petrezselymet is törni lehetett), elkészítettünk 5 perc alatt egy 2,5 óra hűtést igénylő fagyit, amit aztán meg is ettünk. Bármilyen hihetetlennek tűnik, de egy szál virágot is összetörtünk, mert annyira lehűlt. A legtöbb anyag a hideg hatására törhetővé válik, ez történt a virággal és a gumicsővel is. Ezen a délután megtudtuk azt is, hogy nem szabad a cseppfolyós nitrogént meginni, mert felfújja a gyomrot.

Cseppfolyós nitrogénnel szokták a mirelit zöldségeket és gyümölcsöket is lefagyasztani csomagolás előtt. Ha a kezünkre öntjük, mégsem lesz bajunk, mert a forrásban lévő nitrogén gyorsan lepereg a kézfejről. Ha huzamosabb ideig érintkezik a bőrünkkel, akkor viszont súlyos fagyási sérüléseket okozhat. A bátrabbaknak Tanár Úr még a kezükre is öntött egy kevés nitrogént, így megtapasztalhattuk, hogy tényleg nem okoz sérülést, ha kis ideig érintkezik a bőrrel. A kísérletek után lementünk az udvarra, ahol egy vízzel teli, 200 literes hordó várt minket. Vajon mit lehet ezzel csinálni? A nitrogénnek (és az összes forrásban lévő anyagnak) tulajdonsága, hogy ha bezárjuk azokat, egyre nagyobb lesz a nyomásuk, és szétfeszítik, szétrobbantják az edényt, amiben tároltuk. Egy két literes PET palackba cseppfolyós nitrogént öntött Tanár úr, majd rácsavarta a kupakot. Ezután a víz alá süllyesztette. Nagy izgatottsággal vártuk, mi fog történni. Egyszer csak egy nagy durranás, a víz a levegőben van, kb. 5-6 méter magasságban. A következő pillanatban a „kirobbantott” víz nagy hanggal leesett a betonra.

A kísérletek után élménnyel teli mentünk haza, sokak számára ez az első eset, amikor cseppfolyós nitrogénnel találkozhattak.

Az előadás a Fizika Mindenkié kezdeményezés részeként meghirdetett „A La Carte” programban szerepelt, április folyamán ezen kívül még sok más érdekes foglalkozás lesz. Az eseményről  Városi Televízió is tudósított.

A nap képei a galériában láthatók.