Már két alkalommal jártak  a laboratóriumban a gyerekek. Októberben kenyérsütéssel indult a nap. A gyerekekkel együtt mértük ki a hozzávalókat, és együtt indítottuk el a kenyérsütő gépet, a nap folyamán többször is megnéztük a dagasztást, a kelesztést, még a hőkamerát is segítségül hívtuk, hogy megtudjuk hány fokon sül a kenyér? A biológia foglalkozáson az emberi test életnagyságú modelljén tanulmányozták a belső szervek elhelyezkedését, majd egy kicsi makett összerakásával rögtön ki is próbálhatták a frissen szerzett tudást. 

Az emberi szövetek mikroszkópikus vizsgálatával folytatódott a vizsgálódás.  Rövid séta az udvaron, a levegőzés mellett a következő foglalkozás "tananyagát" is begyűjtötték a gyerekek: 

földrajzból talajvizsgálat következett. A játékos tapasztalatszerzés a mágnesekkel  a vonzás és taszítás megértését segítette. A kémcsövek háromszor is kézbe kerültek a nap során: rövid kísérletekkel, saját tapasztalatszerzéssel kezdték meg a kémiával való ismerkedést a kisdiákok.  A nap végére a kenyér is kisült, a gyerekek örömmel vitték magukkal a saját készítésű finomságot. A foglalkozások laza időkeretek között, több kisebb műhelyfoglalkozás keretében valósultak meg. Sokféle tevékenységre nyílt alkalmuk a gyerekeknek, ők és segítőik is rengeteg élményt szereztek ezen a délelőttön, erről tanúskodnak a nap során készült fotók.

Novemberben már régi ismerősként, teli kíváncsisággal érkeztek a diákok. A biológiához kapcsolódva élelmiszerek tápanyagtartalmát vizsgálták, majd Magyarország térképén és a földgömbön kalandoztak. Az elektrosztatikus alapjelenségeket is sok vidámság közepette figyeltük meg: a megdörzsölt műanyagrúddal lehetett "bűvölni" a szalvétából kivágott kígyót, de voltak olyan kísérletek is, amitől még a laboránsunk haja is égnek állt :). Kémiából az oxigén előllítása, és a gyertyaláng kísérleti eloltása segítette a tapasztalatszerzést. A gyertya lángja egy másik kísérletben is szerepet kapott: meg kellett keresniük a domború lencse által készített éles képét.  Ezt a napot is játékosan zártuk, teszteltük a napelemes kisautót. Januárban folytatás következik!