Az Öveges programnak köszönhetően újul meg a természettudományos oktatás a Batsányi János Gimnáziumban. A „Csongrádi TErmészetTUDOmányos Diáklaboratórium” című (TÁMOP 3.1.3-11/2-2012-0037) projekt keretében hamarosan egy, a természettudományos oktatáshoz kapcsolódó, kémia, fizika, biológia, természetföldrajz kísérletek és mérések elvégzésére alkalmas középiskolai laboratórium korszerűsítése és felszerelése valósul meg.

Az új labor működtetéséhez szükséges humánerőforrás alkalmazását, felkészítését, és továbbképzését is fedezi a pályázat, ezen kívül szervezett laboratóriumi foglalkozás keretében általános iskolásokat is fogadnak majd, de közép és emelt szintű érettségire felkészítő foglalkozások szervezése, szaktanári segédletek, tanulói munkafüzetek kifejlesztése és az eredmények közzététele is szerepel a tervek között.

A projekt megnyitóján Szabó László és Giliczéné László Kókai Mária ismertette a pályázat elemeit, terveiket. Megtudhattuk, hogy bár a labor még nem készült el, a térség általános iskolásai már megismerkedhettek a természettudományok szépségeivel, hiszen „Házhoz megy a tudomány” címmel szervezett programjuk során kísérleteztek már Tiszaalpáron, Csanyteleken, Szentesen és több csongrádi iskolában is.

„Tizenkét általános iskolával állunk együttműködésben, nekik ajánlottuk fel, hogy házhoz visszük számukra a kísérletek, ami nagy tetszést aratott, de nagyon várjuk már, hogy megérkezzenek az eszközök, és a saját laboratóriumunkban tudjuk a diákokat fogadni.” – mondta el lapunknak Szabó László projektfelelős. „Alapvetően a gyerekek kicsit tartanak a természettudományoktól, valamiért mumusnak tartják ezeket; én úgy gondolom, ha megtapasztalják a természeti törvényeket, elvégeznek különféle méréseket, kísérleteket, akkor közelebb kerülnek hozzájuk a természettudományok, és érthető, egyszerűbben végiggondolható tárgyként fognak ezekre gondolni. Akkor lesz kerek egész ez a tudomány, ha nem csak az elméleti részét sajátítják el a diákok, hanem ha látják, hogy nagyon egyszerű eszközökkel – akár otthon is – milyen kísérleteket végezhetnek el.” – fogalmazott Szabó László.

A pályázat sikerének köszönhetően felszerelt új laboratórium és az ehhez kapcsolódó beruházások, fejlesztések tovább erősítik a gimnáziumban már hagyományosan erős reál-képzést.

„Nagyon nagy lehetőséget biztosít számunkra ez a pályázat. Eddig is ötletesnek kellett lenniük a természettudományos tárgyakat tanító kollégáinknak, hogy megmutathassák ezen tárgyak szépségeit, ezek után egy biztosabb anyagi háttérrel rendelkezhetnek majd.” – számolt be a projekt előnyeiről lapunknak Kiss Attila, a BJG intézményvezetője. „A pályázat segítségével még inkább

élményszerűvé tudjuk tenni a természettudományok oktatását intézményünkben, nem csak a mi diákjaink, de a környező általános iskolák diákjai számára is.”

A sikeres pályázattal hatalmas lehetőség nyílik a Dél-alföldi régió diákjai számára, akik színvonalas, modern környezetben tanulhatnak, és barátkozhatnak meg a természettudományokkal, hiszen ezek nélkül nem érthetjük meg a körülöttünk lévő világot.

A projekt fenntartási időszakában a gimnázium az együttműködő iskolákból továbbra is térítésmentesen fogad diákcsoportokat.

Majzik Attila - Csongrádi Hírek, IV. évfolyam 69. szám, 2014. január