A Csongrádi Oktatási Központ egyik tagintézménye, a Batsányi János Gimnázium és Szak középiskola nagy léptékben gondolkodhat: tavaly decemberben negyedmilliárdos támogatásban részesült pályázatuk, a „Csongrádi TErmészetTUDOmányos Diáklaboratórium”, azaz a TeTudoD projekt. Az Európai Szociális Alap és a magyar költségvetés társfinanszírozásában megvalósuló természettudományos laboratórium a tervek szerint jövő szeptembertől áll a Batsányi, sőt, az egész régió rendelkezésére.

Kiss Attila, a Csongrádi Oktatási Központ igazgatója „szép karácsonyi ajándéknak” tekinti a 240 millió forintos támogatást, amelyet a Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola az Öveges Program keretében nyert el. A pályázaton együtt dolgoztak a természettudományos munkaközösség tagjai és a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ munkatársai, ez a csapatmunka volt Kiss Attila véleménye szerint a legfontosabb tényező a siker elérésében: „Példaértékűnek tartom, ahogyan kollégáim és a fenntartó munkatársai együttműködtek”. Erre az együttgondolkodásra és közös munkára pedig még bőven szükség lesz a jövőben is, hiszen nagyon sok feladat vár az intézményre.

21. századi lehetőségek

A pályázat eredményeképpen egy modern természettudományos laboratóriumot hozhatnak létre, a meglévő középiskolai labor korszerűsítésével és az eszközkészlet megújításával. Interaktív szemléltető eszközök, digitális táblák, tanári és tanulói laptopok beszerzésére éppúgy sor kerül majd, mint a laboránsok és a szaktanárok továbbképzésére, vagy segédletek és munkafüzetek ki dolgozására. Lesznek rögzített és hordozható kamerák, amelyekkel felvehetők a kísérletek, profi hangrendszer és természetesen a szükséges anyagok, vegyszerek, valamint védőfelszerelések.

Mindezzel olyan kémiai, fizikai, biológiai és természetföldrajzi kísérletek és mérések elvégzésére alkalmas tanterem jön létre, ahol a diákok a digitális technológia segítségével, látványos és szórakoztató módon tanulhatnak, és meg szerzett tudásukat a gyakorlatban is próbára tehetik.

„Pályázatunk rövid címe – TeTudoD – egyben üzenet is a diákoknak: a természettudományok nem unalmas, érthetetlen tudományok, hanem számtalan érdekes, izgalmas kísérleten keresztül megismerhetőek” – ismerteti Kiss Attila a projekt legalapvetőbb célkitűzését. A Batsányiban van mire alapozni, hiszen a természettudományos tárgyakhoz kötődő tehetséggondozás 40 éves múltra tekint vissza, van külön reáltagozat, és a nyolcosztályos gimnáziumi évfolyamokban is rengeteg tapasztalat gyűlt össze.

Kiss Attila külön kiemeli, hogy nemcsak azokat a diákokat várják, akiknek a természettudományokhoz amúgy is van érzékük, hanem a nem ilyen pályára készülő tanulóknak is szeretnének valamit megmutatni a tudományterület szépségeiből.

Aktív szerepvállalás a régió fejlesztésében

Az intézmény törekvései túlmutatnak a Batsányi falain. A pályázatban a környező csongrádi, kiskunfélegyházi és szentesi kistérség 12 általános iskolája vállalt együttműködést, így az ő diákjaikat is várják majd az új laboratóriumban. Az esélyegyenlőség megvalósítására külön hangsúlyt fektetnek. „A kizárólag sajátos nevelési igényű diákokkal foglalkozó Kozmutza Flóra Iskola helyi tagintézményének speciális foglalkozásokat tervezünk, az ott tanító kollégákkal együttműködve alakítjuk ki a kísérleteket és a segédanyagokat. Igény esetén emelt szintű természettudományos vizsgaközpontként is szeretnénk működni” – tájékoztat az igazgató, és hozzáteszi, hogy a felnőttoktatás és az OKJ-s képzések is nagyban hozzájárulhatnak a régió fejlődéséhez a jövőben.

A megvalósuló diáklaboratórium tehát egyrészt megteremti az élményalapú oktatás, a saját tapasztalatszerzés és a tehetséggondozás lehetőségét a Batsányiban, másrészt példaértékű regionális együttműködést, az oktatási intézmények összefogását is lehetővé teszi. Valódi 21. századi megoldás!

Kiss Ádám - Modern Iskola, 2013/I. január