Birtokba vehették a diákok a Batsányi János Gimnázium Természettudományos Diáklaboratóriumát. Az Öveges-programnak köszönhetően a közel 240 millió forintból épülő beruházással egy minden igényt kielégítő labor jött létre, amely nem csak a csongrádi gimnázium, de a környező települések általános iskolái diákjainak képzését is elősegíti majd.

A gimnázium által pályázaton elnyert összegből a kémiai, fizikai, biológiai és természetföldrajzi kísérletek és mérések elvégzésére alkalmas középiskolai labor épült, valamint két laboráns munkahely is létrejött. Az elnyert támogatás az öt terem felújítása mellett magában foglalja a tanárok felkészítését, továbbképzését is. A TeTuDoD projekt célja, hogy népszerűsítse a természettudományos tárgyakat, ennek remek eszköze a most átadott labor. „Az igazi tevékenység, ami a pedagógusok és a diákok szempontjából fontos, az ebben a tanévben fog elindulni. Ez azt jelenti, hogy minden kedden és csütörtökön a környező általános iskolákból várunk hetedikes-nyolcadikos diákokat. Kémia, fizika, biológia, földrajz és különböző számítógéppel támogatott mérések várnak rájuk. Az a cél, hogy a diákok minél többet tevékenykedjenek ebben a laboratóriumban, az önálló felfedezés, megtapasztalás élményét szerezhessék meg.” – magyarázta Giliczéné László Kókai Mária laboratóriumvezető. Az most átadott laborral egy modern, XXI. századi műhely jött létre, ahol

a gyerekek élményekkel gazdagodnak majd a tanulás során. Az átadón a vendégek is belepillanthattak az itt folyó munkába, a gimnázium lelkes tanulói számos látványos kísérlettel fogadták az érdeklődőket. „A látogatók is nagyon érdeklődtek a bemutatók iránt, ők is elvégezhettek néhány egyszerűbb kísérletet.” – mondta el lapunknak a gimnazista Banka Roxána, aki maga is természettudományos pályára készül. „Biztos sokat fog segíteni ez a laboratórium, itt tényleg mind g y a korl a t b a n, mind elméletben megtapasztalhatjuk ezeket a dolgokat. Az iskola megítélésén is sokat fog lendíteni, hiszen hatalmas ajándék ez iskolának és nekünk, diákoknak is.” A környező települések iskolásai mellett a laboratórium nagyon jó lehetőséget biztosít a gimnázium természettudományos vagy műszaki pályára készülő diákjai számára is, hiszen nem kell több tíz kilométert utazniuk, hogy kiváló színvonal tudjanak kísérleteket, méréseket elvégezni, a humán területet előnyben részesítő gyerekek pedig élményszerűen ismerhetik meg itt a természettudományokat.

 

Forrás: Csongrádi Hírek IV. évfolyam, 85. szám, 2014. szeptember, címoldal és 4. oldal