"Házhoz megy a tudomány" sorozatunk következő állomása az Ének-Zenei Általános Iskola volt, december 3-án.

A magas létszámra tekintettel két egymást követő 90 perces blokkban érkeztek a diákok, és örültünk, hogy pedagógusaik is elkísérték őket.

A délelőtt történéseiről beszámolnak a képek a Tetudod galériában, és az Ének-Zenei Általános Iskola közösségi oldalán.

Laboránsaink a következő élménymorzsákat jegyezték fel:

Ismét hat állomás volt, mindegyiknél izgalmasabbnál izgalmasabb kísérletek, bemutatók. A 20 perces foglalkozások ugyan hamar elteltek („Már menni kell? Ó, de kár!”), de így is volt idő kipróbálni sok mindent.

Ezúttal egy egész robothadsereg jött velünk. A fiúkat alig lehetett rávenni, hogy továbbmenjenek a következő állomásra, néhány alapvető parancs elsajátítása után már a távolságmérésre alkalmas eszközzé szelídítették a Lego Mindstorms robotokat. 

A hőkamerán keresztül szemlélve környezetünket az alakokat felismerjük ugyan, de a színek nem a valódiak, hanem a vizsgált hőtartományhoz rendelt mesterséges színek. A kamerán át meg lehetett nézni a diáktársakat, a borszeszégő lángját, a terem sarkait, és a kinti hideg környezetet is. A kémia tudománya most is a csempék és a cseppentős üvegek („Zöldet is csinálunk majd?”) társaságában lopózott be a tanterembe. A durranógáz-próba egyre hangosabbra sikerült és ezzel arányosan egyre jobban tetszett a diákoknak.  És megszületett az eddigi leghosszabb fekete kígyó is a Házhoz megy a tudomány és a Tanárnő életében.

A csempés kísérleteket is nagyon élvezték a gyerekek. A sósavas és ammóniás üvegek egymáshoz illesztésével pedig a „szellemeket” is kicsaltuk a palackból.A kitartást tette próbára a bürettás mérés. A cseppek megszámlálása és rövid számítás után mindenki saját maga állapíthatta meg, hogy mekkora is egy csepp víz térfogata. 

A fizikához kapcsolódóan, az elmúlt hetihez képest újabb kísérletekkel találkozhattunk: hat falécből kellett összerakni egy hidat szögek és madzag nélkül. 

Egy újabb egyensúlyi játék: a szögek szögön való egyensúlyozása. Itt hat szöget kellett valahogy összeilleszteni – amolyan olcsó ördöglakat módjára – és ráhelyezni egy falapba vert szög fejére úgy, hogy ne boruljanak le. A kezdeti hangos csörömpöléseket az elismerő kiáltások váltották fel.  Ezzel a kísérlettel akár otthon is lehet próbálkozni. A füstkilövő-bőrszoknya és műanyag hordó-páros ismét sikert aratott, és a kilőtt füstkarikák látványa magának követelte a figyelmet az egész teremben 

A biológiához kapcsolódóan csontvázat lehetett összerakni és a belső szerveket elhelyezni a papíremberen. Néha-néha akadtak furcsa helyen lévő gyomrok, lépek és vesék de azért a végére minden a „helyére” került.

A kétszer két óra kísérletezésben alaposan elfáradtunk, de alig várjuk, hogy legközelebb is Házhoz menjünk.

Fehér Mária, Susánszki Anikó