A 10.A osztály szeptember 17-én meglátogatta a Felgyői Regionális Hulladékkezelő Központot. Délelőtt az időjárási viszonyok biztatóak voltak, ezért úgy döntöttünk, elindulunk a 15 km-es kerékpártúrára. Kitartóan haladtunk célunk felé, és jókedvűen érkeztünk a telepre.

A központ dolgozói érdekes információkkal szolgáltak a háztartásokban keletkező hulladék feldolgozásáról, újrahasznosításáról.

További fényképek a galériában megtekinthetők.

A telepen lévő hulladéktest 5 méter magas és 34000 tonna tömegű. Ez a mennyiség 5 év alatt halmozódott fel. A kád, amelyben a hulladék van, a mostani mennyiség kb. hatszorosát képes befogadni. A kád felépítéséről megtudtuk, hogy PVC bevonatú, így óvják a környezetet a szennyező csurdalékvíztől. Alatta elektromos vezetékek futnak, ezzel ellenőrzik a ponyva épségét.

A telepre érkező hulladékot átválogatják. A PET palackokat szín szerint csoportosítják, majd újrahasznosítják.A fémdobozokkal és a papírral hasonlóképpen járnak el. A szerves anyag az aerob-komposztálóba kerül, ahol biogázt fejlesztenek belőle. A zöldhulladékból (napraforgó ocsúból, szénából, fahulladékból és fűből) illetve papírból perlet készül, amelyet magas nyomáson henger alakúra préselnek, így magas fűtőértékű tüzelőanyag jön létre.

A rossz idő ellenére nagyon élveztük a kirándulást. Sok érdekességet láttunk, tudtunk meg.

Kísérő tanáraink: Baricsné Kapus Éva,Szabóné Sinkó Tünde és Tábori Levente.

Banka Roxána 10. A
biológia-kémia tagozat