Régi kívánságuk teljesült a legfiatalabb diákjainknak: szabadon választott konstrukciók kötetlen építgetése a lego elemekből. Ők bonthatták ki a vadonatúj robotkészleteket, és a szintén új diáklaptopok segítségével rá is töltötték a működtető programokat. A Mindstorms robotok legújbb generációja, az EV3 készletéből sokféle robot született: mindenen áthaladó lánctalpas jármű, rakodó kar, lépcsőnjáró szerkenytyű, hatalmas elefánt, simogatnivaló robotkutya, kétkerekű egyensúlyozó. 

Bár kész útmutató segítette a kisdiákok munkáját, mégis nagy odafigyeléssel precízen kell dolgozniuk, hogy jól működő robot készüljön. A gyerekek építés közben megismerik a különböző alkotórészek célszerű összekapcsolását, megértik a fogaskerekek, az áttételek szerepét, és jó példát látnak a stabil konstrukció kialakítására. Ezek a tapasztalatok teszik a későbbiekben alkalmassá őket arra, hogy saját kreatív ötleteik alapján, egy-egy célfeladatra alkalmas egyedi robotokat tervezzenek és építsenek. A gyerekek tevékenységét Gilicze Tamás tanár úr koordinálta. Az élményekkel teli délután képei a galériában láthatóak.

A munka szinte egész délután zajlott, a megépített robotoknak sok nézője, kipróbálója akadt azóta is:  soron következő technika órákon, és a hozzánk látogató általános  iskolások is érdeklődéssel szemlélik az ügyes szerkezeteket.

Ez a foglalkozás az A La Carte szakkörsorozat első foglalkozása volt, a batsányis diákok érdeklődésük és a szükséges előismeret alapján hetente 4-5 délutáni laboratóriumi foglalkozás kínálatából választhatnak biológia, fizika, földrajz, kémia és számítógépes mérések témaköréből.