Anya te tudod, Apa te tudod címmel új foglalkozássorozat indult útjára a Batsányi János Gimnáziumban.  Kisgyermekek és szüleik, nagyszüleik jelentkezését várták a szervezők,  azokét, akik szeretnének együtt laboratóriumi kísérleteket végezni. Két téma közül lehetett választani: az egyik „ A föld belső szerkezete, vulkanizmus, földrengések vizsgálata”, a másik a „ Többsejtű gombák mikroszkópos vizsgálata” címet kapta.

A ingyenes program 2014. december 11-én zajlott le 16.30-18.00 óra között.

A két foglalkozás megnyitóval kezdődött.  Giliczéné László-Kókai Mária tanárnő köszöntötte a  megjelent gyerekeket, szülőket és nagyszülőket.

Majd a gyerekek, kísérőikkel együtt, két csoportot alkotva szétváltak. Én először a földrajz témájú foglalkozáson vettem részt, amelynek vezetője Szabóné Sinkó Tünde tanárnő volt.

A foglalkozás a labor azon eszközeinek bemutatásával kezdődött, amelyekre szükség volt az elkövetkezendő 40 perc során. Majd néhány perc erejéig mozivá változott a labor. A Jégkorszak c. animációs film egy humoros részletével idéztük meg, hogyan váltak szét a földrészek. Ezután diák segítségével tanárnő  elmagyarázta a Föld szerkezetét. Majd egy kis meglepetés következett: földmodellt készítettek a gyerekek előre bekészített színes sógyurmából. A vendégek,  legfőképpen a gyerekek ezzel a módszerrel játékos módon tanulhatták a földrajzot. De ezzel nem ért véget a modellezés, csak most jött a java! Vulkán modellt kellett készíteni leírás alapján. Közben egy működő vulkán tevékenységét lehetett figyelemmel kísérni a kivetítőn.
A gyakorlat végén nemcsak a vulkánok léptek működésbe, a gyerekek is üdvrivalgásban törtek ki. Zárásképpen a földrengésekről is esett szó

A két foglalkozás szünetében gyümölcs, üdítő, egy kis sütemény várta a résztvevőket.

 A biológiai témájú foglalkozást is az eszközök bemutatásával indította Törökné Török Ildikó tanárnő. A feladat különböző penészgombák mikroszkópos vizsgálata volt. Majd következett az érdekesebb rész: gombák “boncolása”. Ezt többféle módszerrel végezték. A résztvevők felvágták és összepréselték a gombát, metszeteket készítettek belőle és mikroszkóppal vizsgálták a tárgylemezre helyezett anyagot. Talán a legnagyobb kihívást nem is a metszetkészítés, sokkal inkább a mikroszkóp szakszerű használata jelentette.

A rendezvény sikeréhez hozzájárult a laboránsok, Fehér Mária és Susánszki Anikó gondos előkészítő munkája és segítő együttműködése.

A foglalkozások szünetében Szabó László tanár úr  és Gilicze Tamás tanár úr a füstgép használatának rejtelmeibe vezette be a lelkes társaságot. 

Fél hét is volt, mikor lassan elkezdett szedelőzködni a csapat. A gyerekek még az iskolából kifelé menet is jókedvvel beszéltek a délutánról.

Úgy láttam, mindenki jól érezte magát, és biztos vagyok benne, hogy a januári, következő foglalkozásnak már készül a csapata…

A Városi Televízió adása 2014. december 15-i adásában számolt be az eseményről. galériában sok fotó segít felidézni gyerekek és szüleik közös élményeit.