Február 10-én délután fél 5 órai kezdettel újabb állomásához érkezett az „Anya te tudod, Apa te tudod” rendezvénysorozatunk. A nagy érdeklődésnek köszönhetően már napokkal korábban ki kellett tennünk a „Megtelt” táblát a jelentkező felületre. Hihetetlen fizikai kísérletekkel Szabó László, meglepő kémiai jelenségekkel Tábori Levente, észrengető robotikával Gilicze Tamás várta a gyerekeket és szüleiket.

Ez alkalommal Csák Laura 9.b osztályos tanuló vállalta, hogy tudósít a délután történtekről.

Az ő írását olvashatjátok, amelyet fotók és a városi televízió tudósítása egészít ki.

Iskolánkban ismét megrendezésre került egy érdekességekkel teli délután kisgyermekek és szüleik számára. Ennek keretében minden résztvevő három helyiséget látogatott meg. A fizika és kémia laborban különféle kísérletekben vehettek részt, a számítástechnikai tanteremben pedig robotikával foglalkozhattak.

A kémiai laborban megismerkedtek a mikroszkópokkal, a kémcsövekben kékre változtattak egy színtelen vegyületet és magasra csapó lángokat is láthattak.

Jó volt végignézni a mosolygós arcokon, ahogy szülő és gyermek együtt kísérletezett és töprengett egy-egy fogós kérdésen.

Ez idő alatt egy másik csoport a fizika laborban kísérletezett. Megtudták, hogyan választhatják szét a homokkal keveredett vasat, fújtak fel lufit nyomáscsökkentéssel, sőt még gumicukrot is. Ezt a kísérlet végén meg is ehették, bár volt, aki ezt még előtte megtette, de ezeket az apróbb fennakadásokat a tanárok gyorsan orvosolni tudták, számukra semmi sem volt lehetetlen.

A fiúkat a robotok érdekelték leginkább. A gimnázium legelső robotja 2005-ben készült el és azóta is működik. Legoból építtik fel őket, különböző érzékelőik vannak, így feladatokat tudnak végrehajtani, programozás alapján, ebben segítik őket az ütközésérzékelők. A feladatoknak szimbolikus jelentésük van. A terepasztalon a gyerekek megfigyelhették, ahogy a robotok 2 darab színszenzor segítségével követték a pálya vonalát. Számítógépen keresztül, szüleikkel együtt, maguk is programoztak robotot és ezt kifejezetten élvezték.

Bár a tanárok egész délelőttjét igénybe vette a kísérletek előkészítése, mégis megérte, mert a gyerekek elmondása alapján minden nagyon érdekes volt és rengeteg újdonsággal ismerkedhettek meg. A pedaógusok szerint a programok teljesen lekötötték a vendégeket. Az ismertetők igyekeztek alkalmazkodni a fiatalabb korosztály igényeihez. A cél az volt, hogy minél jobban megértsék a jelenségeket. De még a szülők számára is tudtak új információval szolgálni.

A programok közötti szünetekben süteményekből és üdítőkből válogathattak a résztvevők. A szülők örömmel hozták el a gyerekeket, mert érdekli őket a kísérletezés és volt olyan gyermek is, aki a jövőben ebbe a gimnáziumba szeretne járni. Olyanok is akadtak, akik Szentesről érkeztek és már többször is eljöttek, amikor volt rá lehetőségük. Ez a délután több szempontból is hasznos volt, hiszen a gyerekek és akár a felnőttek is sokat tanulhattak és nem mindennapi dolgokat is láthattak, részt vehettek bennük. Egy családi programnak is tökéletesen megfelelt, mert alkalmas volt arra, hogy együtt legyen anya, apa, kisgyermek és közösen tanuljanak.

Mindenkinek tetszett a délután, és a tapasztalatok alapján várhatóan a következő alkalommal is nagy lesz az érdeklődés majd a rendezvénysorozat újabb állomására.

A városi televízió is tudósított az eseményről, fotókat készített Molnár Attila és Giliczéné László Kókai Mária.