2014 február 10-én megalakult iskolánkban a TETUDOD Önképző Köre.
Régóta érlelődött bennünk az elhatározás, hogy csatlakozzunk a Természettudományos Önképző Körkezdeményezéshez. Végre a megfelelő időpontot is sikerült megtalálni, így a sí szünet utáni hétfő délutánjára vártuk az érdeklődő diákokat, szülőket, tanár kollégákat az első alkalomra, ahol vendégünk volt Szittyai István a vásárhelyi Németh László Gimnázium TÖK patrónusa és Dr. Tóth Sándor, aki 1995 és 2003 között volt a Batsányi János Gimnázium diákja, számos hazai és nemzetközi versenyen öregbítette intézményünk hírnevét. 
Most visszatérve régi iskolájába elbeszélgetett egykori tanáraival és a mostani batsányis diákokkal életpályájáról, és kutatómunkájáról.
Mi is az a Természettudományos Önképző Kör mozgalom?
Egy régi bevált ismeretterjesztési  módszer, amely Dr. Csörgő Tamás atomfizikus kezdeményezésére éledt újjá.
A TÖK (Természettudományi Önképző Kör) lényege mindenhol ugyanaz: előadások, beszélgetések olyan természettudományos témákról, amelyek valahogyan kötődnek a résztvevőkhöz. Mindez természetesen  jó hangulatban, olyan emberek bevonásával , akik elkötelezettek a tudomány és elkötelezettek volt iskolájuk, és a jelen diákjai iránt.
Mi itt Csongrádon úgy látjuk, hogy a téma fontossága mellett, jó alkalom ez a közös érdeklődésű, de különböző generációk találkozására, beszélgetésére  is: a mostani diák még kíváncsi, hogy hova vezethet majd az út érettségi után, a volt diák szívesen emlékezik, és legyen bármilyen sikeres, mégiscsak szívet melengető dolog kedvenc témájából „jelesre felelni" egykori iskolájában, és kellenek a „civilek": szülők, tanárok, szomszédok, érdeklődők…
Ma már néhány hazai középiskolában sikerrel működnek természettudományos önképzőkörök, ezért is kértük fel Szittyai Istvánt, hogy bevezetőjében ossza meg tapasztalatait a TÖK mozgalomról.
Hallottunk a kezdetekről, megvalósult előadásokról, a Tök táborokról.
Önképző Körünk első előadója Tóth Sanyi, 2003-ban érettségizett egykori diákunk volt, aki középiskolás korában a fizika diákolimpiákon sikerrel szerepelt (Balin (beszámoló) aranyérmes, és Tajvanon (beszámoló) bronzérmes volt), de az Irinyi János kémia versenyen is országos 8. helyezett lett. A nyolcosztályos gimnázium alsóbb évfolyamain más területeken is szép versenyeredményeket gyűjtött pl.: matematika és a programozási versenyeken is, később érdeklődése egyértelműen a fizika felé fordult. Felsőbb évfolyamokon Szucsán András tanár úr segítette tehetségének kibontakoztatását.
 
Ma már Dr. Tóth Sándor fizikus néven kezdi nevét megismerni a tudományos világ (link), munkája révén gyakran megfordul Európa nagy kutatóintézeteiben, most éppen Svájcban dolgozik.
Előadása a neutron mikroszkópról szólt, majd beszélgettünk arról, hogy mivel foglalkozott a doktori képzés (PhD) három éve alatt Berlinben, jelenlegi tudományos munkájáról, kutatási területéről, eddigi életpályájáról.
Mindezt sok humorral fűszerezve, közérthetően mesélte el.
Megtudtuk, hogy a kísérletekhez szükséges neutronokat hogyan nyerik ki a tanreaktorokból. Magyarázata nagyon szemléletes volt, igyekezett a témát közel hozni a középiskolásokhoz, végigkísértük a neutronok útját a kilépésüktől a céltárgyra irányításon, a mintán való szóródáson át a detektorra történő becsapódásig.​
 
Ehhez hasonló kísérleteket, méréseket végzett ő is a munkája során, amikor a doktori munkájához kapott kristályt vizsgálta. Ezzel a technikával a kristályok, fehérjék szerkezetét lehet leírni, ami segíthet a gyógyszerkutatásnál, orvostudománynál és sok egyéb más tudományág fejlődésénél is.
 
Végül összefoglalta, hogy mi is kell ahhoz, hogy valakiből fizikus váljon? Sok matematika – nem árt szeretni sem ezt a tárgyat. :) természetesen némi fizika, programozás, angol nyelv, és sok-sok türelem. Ez szerencsére tanulható, ahogyan ő fogalmazta: „Eleinte én sem voltam türelmes, de volt három évem és egy kristályom rá, hogy megtanuljam."
 
Az előadás után még jutott idő beszélgetésre, tv interjúra, és egy kis kitérőre a  robottechnika terembe, majd Sanyi a repülőtérre indult, hiszen Természettudományos Önképzőkörünk fizikus patrónusa jelenleg a svájci Paul Scherrer Intézetben (http://www.psi.ch/) dolgozik.
 
A városi televízió Csongrád Ma magazinműsorának 2014. 02.14-i adásában is beszámoltak a Természettudományos Önképzőkör megalakulásáról, (a tudósítás az adás  6:50 perckor kezdődik).