2015. március 11-én iskolánk egy órás élő kapcsolatot létesített a CERN-nel, a részecskefizikai kutatások európai szervezetével, a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumával.

Persze felvetődik a kérdés: egy diák hogyan értheti meg a fizika legfelső nyelvét? Szerencsére Szabó László tanár úr az élő kapcsolatot megelőző órában bevezetett minket az atomfizika alapjaiba. Szó volt a tudományág kialakulásáról, fejlődéséről, sugárzásokról, sőt még egyes pontoknál megállva, kísérleteket is láthattunk.

Az atomfizikai alapok után következett maga a CERN bemutatása. Mint kiderült, nem hiába viseli az intézet a "legnagyobb" jelzőt, ugyanis a központ részecskegyorsítója 27 km kerületű és a föld alatt 100m-re található. Számomra hihetetlen módon egy óra tömör, de egyben érdekes előadást követően felkészülten, megválaszolatlan kérdésekkel teli vághattunk neki a 4. órában történő élő kapcsolatnak. Pontosan 10 óra 30 perc-kor a technikai dolgokért felelős Gilicze Tamás tanár úr felvette a kapcsolatot a CERN egyik magyar munkatársával, Szillási Zoltánnal, illetve még egy szegedi iskolával. Ettől kezdve a számítógép és egy projektor segítségével követhettük nyomon a történéseket. Szillási Zoltán volt az "idegenvezető", aki az adás folyamán a CMS vezérlőterméből kommunikált velünk. Kiderült, hogy karbantartás folyik a központban, szemtanúi lehettünk, ahogy a mérnökök dolgoznak a részecskegyorsítón. Ez a munka viszont a vezérlőterem alatt folyt 100m-rel, így még egy ember kapcsolódott be a beszélgetésbe, Béni Noémi, aki a munkálatok közvetlen közelében tartózkodott. Gondosan körbevezetett minket az ütköztető területén, bemutatta a munkafolyamatokat és mondott néhány érdekes információt a berendezésről. Mint kiderült, az ütköztetőt 2013-ban helyezték karbantartás alá és már csak két hónap kell, hogy újra működőképes legyen. Persze az összerakást követően még szükség lesz apróbb simításokra (szoftverfejlesztés, programozás), de ezután a kutatás újabb 3 évig folytatódik.

A részvevők, köztük én is rengeteg új és érdekes információval gazdagodtunk és remélem, lesz még lehetőségem ilyen előadásokon részt venni vagy személyesen a kutatóintézményben megtapasztalni az atomfizika csúcsát.

A programról a Csongrád Városi televízió is tudósított.