Természettudományos Önképző Körünk márciusi vendége Reszler-Fehér Mária volt, aki 2000 és 2004 között volt a Batsányi János Gimnázium diákja, majd a Szegedi Tudományegyetemen végzett biológusként, jelenleg a Csongrádi Természettudományos Diáklaboratórium munkatársaként segíti a batsányisok munkáját. Előadásában jelenlegi kutatási területéről, a  növényi stratégiákról és a parlagfű fegyverarzenáljáról hallhattunk, amelyeket azok a sikeres szaporodáshoz és túléléshez fejlesztettek ki.

Megismertük a parlagfű "fegyvereit", a magvak kétféle nyugalmi periódusát és  életképességüket. Megtudtuk, hogyan válik egy növény invazívvá és milyen veszélyeket rejt ez magában.

Majd hallottunk a növényi alkaloidokról és arról, hogy miért jó, ha vannak? A növények külső fegyverzetéről, a tüskékről, szőrökről, és a parlagfű példáján keresztül megtudtuk, hogy miként veszélyesek az emberre: kontakt dermatitiszt okoznak, valamint ha hozzáérünk, akkor fényérzékenységet is okozhat, majd kialakulhat pár éven belül az allergia is.

Az előadás utolsó részéből kiderült, hogy a szárazföldi növények 89-90%-a együtt él valamilyen gombával. Ez az együttélés lehet szimbiózis, ekkor mikorrhizákról beszélünk (pl. orchideáknál) és lehet endofiton gomba-növény együtt élés is, ez már mutualista kapcsolat, ami azt jelenti, hogy képesek egymás nélkül is önállóan élni.

A szakmai információk után kötetlen beszélgetés következett és a középiskolások sok  jó tanácsot kaptak arra, hogy mire érdemes figyelniük majdani egyetemi tanulmányaik során, hogyan igyekezzenek megtalálni azt a területet, ami számukra érdekes, miért  segíti ez majd szakirányválasztásukat.