2015. október 2-án igen érdekes előadáson vehettünk részt mi, batsányisok. Dr. Csörgő Tamás fizikus jött el hozzánk, hogy meséljen a kvarkfolyadékról és a Rubik kockáról.
Eleinte mi sem értettük, hogy a kettő hogyan kapcsolódik egymáshoz, de rövid időn belül megkaptuk a választ: a kvarkfolyadék modellezésére tökéletes a Rubik kocka. Az előadás során azt is megtudtuk, hogy 2014 eseményekben gazdag volt a fizikusok számára, hiszen Rubik Ernő 70. születésnapját ünnepelték a CERN tudományos intézet fennállásának 60. évfordulójával. Továbbá ugyanebben az évben lett 40 éves a Rubik kocka és 10 éves a kvarkfolyadék. 

Persze 2015 is tartogat „ünnepeket”, hiszen 2015. szeptember 25-én volt 25 éves a Kutatók Éjszakája.
Az előadás további részében még több információt kaptunk a kvarkfolyadékról és a TÖK-ről, azaz a Tudományos Önképző Körről. Dr. Csörgő Tamás megmutatta nekünk a kvarkfolyadék inspirálta kártyajátékot is, melyet az előadás végén ki is próbálhattunk.

 

Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy Dr. Csörgő Tamás Csongrádra látogasson és egy nagyszerű élménnyel gazdagítson bennünket.

Az előadás további fotói a galériában megtekinthetők.

Dr Csörgő Tamás előadásának vázlatai a nyitó képkockákra kattintva elérhetőek.

 

 

 

  •  
  •